Jesteśmy grupą młodych architektów. Nasza pracownia zajmuje się projektowaniem ogrodów i wnętrz. Biuro Land Art Projekt znajduje się w Krakowie, lecz projektujemy dla klientów z całego kraju...

Więcej …
698 628 701
504 986 585
biuro@land-art-projekt.pl
przejdź do formularza kontaktowego

Projekt konkursowy placu w Warszawie

Projekt konkursowy placu w Warszawie
Projekt konkursowy placu w Warszawie Projekt konkursowy placu w Warszawie Projekt konkursowy placu w Warszawie Projekt konkursowy placu w Warszawie

Projekt konkursowy zagospodarowania skweru przy ulicy Mysiej w Warszawie wraz z koncepcja Memoriału Wolnego Słowa.

Projekt skweru oraz Memoriału Wolnego Słowa został poprzedzony wnikliwą analizą urbanistyczną, która pozwoliła na jak najkorzystniejsze  wykorzystanie dysponowanej powierzchni przestrzeni. W imię zasady kształtowania zabudowy w linii wschód-zachód, również Skwer przy ulicy Mysiej został ukształtowany w ten sam sposób. Pozwoliło to na zachowanie i uporządkowanie przestrzeni urbanistycznej już istniejącej i zharmonizowanie tego miejsca z projektowanym obiektem upamiętniającym. Najważniejszy element kompozycji – Memoriał Wolnego Słowa jest obiektem linearnym w formie wgłębnika.

Skwer Memoriału Wolnego Słowa jest wnętrzem podłużnym o charakterze publicznym.
Z uwagi na funkcjonalność przestrzeni i istniejącą ulicę Mysią, całe wnętrze zostało podzielone na kilka mniejszych przestrzeni publicznych przez zastosowanie podłużnych zieleńców z zielenią wysoką (w tym 4 drzewa dosadzone), którym towarzyszy mała architektura.

Memoriał Wolnego Słowa, poprzez zastosowanie większej powierzchni zieleni niskiej, podkreśla kierunek ku historycznemu budynkowi numer 5 gdzie mieściła się siedziba urzędu cenzury.
Dodatkowo zielone przestrzenie zostały ograniczone możliwością użytkowania dla potrzeb zwiększenia walorów estetycznych tego miejsca – w założeniu zieleńce ograniczone są przez cięte żywopłoty a przestrzeń pomiędzy może być przeznaczona przez dekoracyjne rabaty kwietne. Całość ma charakter przestrzeni zielonej publicznej – urządzonej.
Ponadto, główna zieleń wysoka wzdłuż ulicy podkreśla charakter elewacji oraz tworzy zielone korytarze w myśl realizacji przestrzeni rekreacyjnych oraz odpoczynku dla pracowników.

autorzy:

mgr inż. arch. krajobrazu Magdalena Feil

mgr inż. arch. krajobrazu Małgorzata Maziarz

mgr inż. arch. krajobrazu Damian Mytych

Firma powstała w ramach projektu "Twój biznes Twoja przyszłość" współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego.