Jesteśmy grupą doświadczonych architektów. Nasza pracownia zajmuje się projektowaniem przestrzeni publicznych, ogrodów i wnętrz. Biuro Land Art Projekt znajduje się w Krakowie, lecz projektujemy dla klientów z całego kraju...

Więcej …
698 628 701
504 986 585
landartprojekt@wp.pl
przejdź do formularza kontaktowego

Projekt Toalety Publicznej przy Rondzie Mogilskim w Krakowie

Projekt Toalety Publicznej przy Rondzie Mogilskim w Krakowie
Projekt Toalety Publicznej przy Rondzie Mogilskim w Krakowie Projekt Toalety Publicznej przy Rondzie Mogilskim w Krakowie Projekt Toalety Publicznej przy Rondzie Mogilskim w Krakowie Projekt Toalety Publicznej przy Rondzie Mogilskim w Krakowie Projekt Toalety Publicznej przy Rondzie Mogilskim w Krakowie Projekt Toalety Publicznej przy Rondzie Mogilskim w Krakowie Projekt Toalety Publicznej przy Rondzie Mogilskim w Krakowie Projekt Toalety Publicznej przy Rondzie Mogilskim w Krakowie Projekt Toalety Publicznej przy Rondzie Mogilskim w Krakowie Projekt Toalety Publicznej przy Rondzie Mogilskim w Krakowie Projekt Toalety Publicznej przy Rondzie Mogilskim w Krakowie Projekt Toalety Publicznej przy Rondzie Mogilskim w Krakowie

Budynek toalety publicznej został zaprojektowany na planie prostokąta przy użyciu nowoczesnych technologii. Głównymi materiałami użytymi w projekcie jest cegła klinkierowa i beton architektoniczny, które harmonijnie komponują się z charakterem i stylem całego Ronda Mogilskiego.

Szkielet kubatury stanowi betonowa rama połączona z osłonami na drzwi wejściowe wykonanymi
z tego samego materiału. Ściany budynku zostały cofnięte o 20 cm względem obrysu. Dzięki temu możliwa była ich iluminacja i wprowadzenie różnokolorowych szklanych form obrazujących: schemat planu Ronda Mogilskiego oraz mapę Krakowa z najważniejszymi ciągami komunikacyjnymi.

Miedzy betonowymi filarami rozciągnięto stalowe linki umożliwiające pniecie się roślin. Rekompensuje to stratę krzewów, które usunięto pod budynek.

W celu integralności z innymi krakowskimi przystankami w budynek wkomponowano nazwę miejsca używając tego samego rodzaju czcionki co na Dworcu Głównym – Tunel i Politechnice, dodatkowo ja podświetlając.

Aby budynek był proekologiczny zastosowano w nim zielony dach, który tworzy doskonalą izolacje zarówno w lecie jak i w zimie oraz stanowi powierzchnie biologicznie czynna. Aby ograniczyć zużycie energii na całej długości w dachu zaprojektowano świetlik wprowadzający światło słoneczne do wnętrz poszczególnych toalet.

Budynek posiada trzy wejścia główne: pierwsze do toalety męskiej i dla niepełnosprawnych, drugie do toalety dla kobiet i miejsca przewijania niemowląt oraz trzecie do pomieszczenia przeznaczonego na usługi komplementarne, takie jak punkt informacji turystycznej i salonik prasowy. Plan rozmieszczenia pomieszczeń został tak zaprojektowany by użytkownicy mogli swobodnie dostać się do wybranej toalety. Osoba obsługująca obiekt ma swoje pomieszczenie pomiędzy wejściami co umożliwia jej szybkie i bezkolizyjne pobieranie opłat oraz ułatwia utrzymanie czystości. Aby zapewnić użytkownikom toalet większy komfort, miejsce dla niepełnosprawnych i do przebierania niemowląt podzielono na dwa odrębne wnętrza. Istnieje możliwość ich polaczenia w łatwy sposób poprzez usuniecie jednej ściany działowej.

Wnętrza łazienek zaprojektowano w sposób nowoczesny przy zastosowaniu materiałów użytych na elewacjach. W każdej toalecie zaproponowano powtarzające się motywy, które tworzą spójną całość. Okładzina klinkierowa została zastosowana na ścianach podłużnych, natomiast mozaika ceramiczna na poprzecznych. Motyw mozaiki w postaci 50 cm pasów powtarza się również na posadzce w każdej toalecie oraz w przedsionkach. Ciekawym elementem wyposażenia we wszystkich łazienkach jest forma architektoniczna w kształcie odwróconej litery „L”, która ma na celu urozmaicenie wnętrza oraz wprowadzenie rytmu np. w toalecie męskiej, gdzie zamontowano pisuary.

Sufit został uatrakcyjniony zarówno poprzez świetlik jak i belkę, która biegnie wzdłuż niego doświetlając wszystkie pomieszczenia oraz kabiny WC.

We wnętrzach zastosowano grafikę wykonana z pleksi nawiązująca do atrakcji turystycznych Krakowa tj. Wawel, Sukiennice, Kocioł Mariacki, Smok Wawelski, które umieszczono na zewnętrznych częściach kabin i ścianach poprzecznych.

Umywalki, lustra oraz wiszące miski ustępowe zostały przymocowane do wysuniętych
i podświetlonych form wykonanych z regipsów. Dodatkowo pod umywalkami zastosowano kamienne blaty również w formie odwróconej litery „L”.

Obiekt został zaprojektowany tak by można było użyć w nim nowoczesnych technologii
tj. oświetlenie LED, podgrzewanie podłogowe oraz zastosowanie klimatyzacji.

Firma powstała w ramach projektu "Twój biznes Twoja przyszłość" współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego.